Седемте пътни приоритета за 2014-2020 г. остават

За два от тях еврофинансирането няма да достигне. МРРБ търси алтернативи

[ изпращане ] [ принтиране ] [- намаляване ] [+ увеличаване ] Автор: Строителство Градът
5451 прочитанияСедемте приоритета за 2014 - 2020 г. остават, но ограничените европейски средства могат да покрият 5 от тях.

Според информацията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) без еврофондове засега остават двата скоростни пътя - Видин - София и Русе - Велико Търново. Алтернативно финансиране – чрез частни инвестиции на принципа на публично-частното партньорство, но без държавни гаранции, се търсят за скоростния път Русе - Велико Търново, който е част от трасето Русе - Маказа и коридор №9. Избран е, защото е рентабилен, и ще бъде реализиран само при реален инвеститорски интерес.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи нов пътен проект, който предвижда изграждането на трасе по маршрута Русе - Бяла - Велико Търново - Хаинбоаз – Свиленград – Истанбул. В него фигурира споменатата отсечка Русе - Велико Търново. Идеята е чрез новия пътен проект България да се превърне във важен транзитен пункт в Европа. Така европейският коридор номер 9 ще свързва по-бързо Босфора с Дунав мост в Русе, а оттам с Европа и Русия (виж картата).
Ако новият път с дължина 300 км е скоростен, ще струва 1 млрд. евро, а ако е магистрала - 1.5 млрд. евро, изчислява екипът на регионалното министерство. Инвеститорът ще изгради участъка и ще събира такса за него, а целият тежкотоварен трафик в България ще бъде изведен по новото трасе. Тол-таксата ще бъде от порядъка на 10 - 15 лева.Към проекта реален интерес може да се очаква от Китай, Катар и Оман.

Другият скоростен път, Видин - Монтана, част от коридор №4, ще разчита на спестявания от европейското финансиране. С изграждането му се завършва изцяло трасето Видин - София.

Седемте пътни приоритета за 2014 - 2020 г.
- Лот 3 на автомагистрала "Струма"
- Автомагистрала "Хемус" (участък 1 - автомагистрален участък Ябланица - Велико Търново и участък 2 – скоростен път Велико Търново - Шумен)
- Тунел под връх Шипка - чрез него ще бъде осигурена връзката между Северна и Южна България, както и между Румъния и Гърция чрез ГКПП Маказа, където от българска страна прилежащата инфраструктура вече е изградена
- Скоростен път Русе - Велико Търново (търси се ПЧП финансиране) - в червено
- Скоростен път Русе - Шумен
- Скоростен път Видин - София (ако останат еврофондове) - в червено
- Разширение на Западната дъга на Софийския околовръстен път.

Форум 5 коментара

скриване на коментарите

1 Преглед на профил acarid [неутрално]
07 май 2012, 10:16
Има ли изненадани?
С моите пари (съвестен данъкоплатец съм) си направиха магистрали до едното и до другото море. Сега очакват да и да им плащам пак с моите пари за пътя който използвам най-често. И то само ако има "реален инвеститорски интерес". Що за логика, където не е рентабилно ще строим, където е - не. Да строи който ще. Некадърници! Обиден или неуместен коментар?
2 Преглед на профил acarid [неутрално]
07 май 2012, 10:16
Има ли изненадани?
С моите пари (съвестен данъкоплатец съм) си направиха магистрали до едното и до другото море. Сега очакват да и да им плащам пак с моите пари за пътя който използвам най-често. И то само ако има "реален инвеститорски интерес". Що за логика, където не е рентабилно ще строим, където е - не. Да строи който ще. Некадърници! Обиден или неуместен коментар?
3 Преглед на профил l_stefanovv [неутрално]
07 май 2012, 11:49
Приоритетите бяха - 7 магистрали и 7 скоростни пътя, а не обявеното в зеления правоъгълник.

А най-големият ни срам е идеята трасето София-Калотина да се изгради като скоростен път, а не като магистрала.

При положение, че от другата страна на границата сърбите страят магистрала Цариброд (Димитровград) - Ниш - по два пъти по-дълго трасе, на два пъти по-сложен терен, и без еврофондове! Обиден или неуместен коментар?
4 Преглед на профил superstar [неутрално]
07 май 2012, 12:00
Много интересно е да се направи съпоставката на предпочитния от политическите опълченци Тунел под Шипка и Тунелът при Прохода на Републиката!!!

Обиден или неуместен коментар?
5 Преглед на профил petko41 [неутрално]
07 май 2012, 13:38
Глупост е Участъка СОФИЯ - КАЛОТИНА да не бъде магистрала. Втози участък натоварването от движение е най голямо. Важно е нашия участък да бъде изпълнен едновременно със този вСърбия-Цариброд Ниш. Друга глупост ще бъде в участъка под Хаймбоаз да се строй тунел, вместо да се изгради тунел под Шипка, при което за посоката север - юг по рентабилно и по късо е разстянието В.Търново -Габрово -Казанлък -Димитроград, вместо това през Хаймбоаз. Обиден или неуместен коментар?

Добавяне на коментар


За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com