Гръцката верига "Джамбо" строи в Русе

[ изпращане ] [ принтиране ] [- намаляване ] [+ увеличаване ] Автор: Силвия ЗЛАТКОВА
5528 прочитанияИзвестната гръцка верига за детски стоки и играчки "Джамбо" стъпва и в Русе. Строителството е в ход. Към момента е вдигната стоманобетонната конструкция на двуетажната сграда със застроена площ 6635 кв.м и разгъната 13 038 кв.м.

Проектът, съвместна разработка на LAZAROU & MICHAEL partners architects, "Булгарконсулт АИ" ЕООД – части "Архитектура" и "Конструкции", "Ковес" ЕООД и "Атаро Клима" – "Инсталации", "Даел" ООД – "Озеленяване". Главен проектант и ръководител на проекта е арх. Георги Коларов. Проектант по част "Архитектурна" - арх. Ал. Василев, по част "Конструктивна" – инж. Л. Маринова, инж. М. Гавазова и инж. Пл. Христов. Консултант по време на строителството е столичната фирма "Продивелопмент" ЕООД.

Изпълнител е пловдивската фирма "Сиенит", която изгради в дунавския град и друг мащабен проект, "Мол Русе", който през миналата година бе в номинациите в национален конкурс "Сграда на годината".

Новият обект се изгражда в местността Караач в имот с площ от 31.5 дка, разположен на южния ъгъл на кръстовището на главен път Русе – Разград и третокласен път от кв. "Средна кула" за Кубрат. Главният вход на имота се намира към третокласния път и е насочен към главния вход–изход на магазина.

В имота освен основната сграда се изграждат общо дванайсет външни съоръжения, включващи нафтова котелна централа, две вентилационни камери, водоохлаждащ агрегат, външен вкопан резервоар и резервоар поливна система, модулна пречиствателна станция, преливни попивни кладенци, трафопост, дизел генератор, подземен нафтов резервоар за обслужване на нафтова котелна централа. Всички помощни съоръжения са разположени в югозападната страна на основната сграда. Архитектурният  образ е съобразен с функцията на обекта, като фасадите са основно плътни, оформени със стенни термопанели.

На партерното ниво в сградата са разположени търговската зона, офиси и обслужващи помещения, главна рецепция. Предвидени са общо четири асансьора – два товарни и два пътнически, както и две подвижни пътеки под наклон (травелатор). Мецанинът съдържа търговската зала на магазина. Тук са разположени касите, зона за почивка, както и офиси за персонала. Складовата зона е в югоизточната част на обекта.

Предвидената за озеленяване площ по проект е 14 201 кв.м, или 45% от площта на имота. 30% от общото озеленяване, или 4260 кв.м, е предвидената площ за висока растителност. Площта на озеленените паркинги е 3331 кв.м. Предвиденият брой паркоместа е 260, от които тринайсет за инвалиди.   

Гръцката верига "Джамбо" има шест магазина в България - три в София и по един в Пловдив, Варна и Бургас. Първият магазин отвори врати през 2006 в София, разположен в сграда по бул. "България, а първият самостоятелен обект у нас бе пуснат през 2009 в Пловдив.

Обект    Магазин за промишлени стоки "Джамбо"
Инвеститор         "Джамбо ЕС.Б" ЕООД
Проектант           LAZAROU & MICHAEL partners architects, "Булгарконсулт АИ" ЕООД – части "Архитектура" и "Конструкции", "Ковес" ЕООД и "Атаро Клима" – "Инсталации", "Даел" ООД – "Озеленяване"
Главен проектант и ръководител на проекта         арх. Георги Коларов
Изпълнител        "Сиенит" – Пловдив
Консултант          "Продивелопмент" ЕООД
Площ на имота 31.5 дка
ЗП          6635 кв.м
РЗП        13 038 кв.м
Брой паркоместа              260 бр.
Етап       В строеж

Форум няма коментари

скриване на коментарите

Добавяне на коментар


За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com