27.2 млн. лв. за бъдещия Национален музеен комплекс в София

Арх. Янко Апостолов е автор на проекта, "Главболгарстрой" го изпълняват

[ изпращане ] [ принтиране ] [- намаляване ] [+ увеличаване ] Автор: Строителство Градът
2133 прочитанияНационалният музеен комплекс ще бъде новият знаков комплекс в центъра на София, когато бъде завършен до няколко години. След проведена обществена поръчка инвеститорът - Министерството на културата, избра "Главболгарстрой" за изпълнител на проекта.

Проектът предвижда създаването на нови галерии за постоянни и временни експозиции, депа за съхранение на изкуство, реставрационни ателиета, административни офиси, конферентен център, както и нови обществени пространства и скулптурна градина с обща разгъната площ 20 830 кв.м.

Пространствата и функциите на сградата се организират около един обновен вътрешен двор - скулптурна градина, която ще се превърне в отправна точка и ориентир за посетителите на музея.
Вътрешнодворните пространства в централна София имат огромен потенциал, който може да се развие и значително да обогати характера на града. Друг важен аспект на проекта е запазването на установената около площад "Александър Невски" обемно-пространствена йерархия, като доминираща в музейния комплекс остава сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство.
Един от основните критерии е осигуряването на оптимална среда за експониране на изкуство с добре решено експозиционно осветление, което създава необходимия за един музей амбианс и изважда на преден план някои от по-важните произведения на колекцията.
Сградите дават възможност за оформянето на различни видове галерии, някои без дневна светлина, други със странична или горна дневна светлина.

Важна част в проекта е съчетаването на филтрирана дневна и изкуствена акцентна светлина, защото по този начин се създава динамична среда, която се променя в зависимост от времето на деня и сезоните и в която произведенията на изкуството "оживяват".

Финансирането на Националния музеен комплекс ще бъде със средства от програма "Регионално развитие" от 27.2 млн. лв. Договорът ще се изпълнява за 24 месеца.

Форум няма коментари

скриване на коментарите

Добавяне на коментар


За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com