Разклонението към "Слатина" на трети метродиамeтър ще достигне Окръжна болница

[ изпращане ] [ принтиране ] [- намаляване ] [+ увеличаване ] Автор: Милена ВАСИЛЕВА
5693 прочитанияВъзможно е трети метродиаметър да се разклони така, че неговото разширение за "Слатина" да достигне до бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница. Това каза за в. "Строителство Градът" инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.

Две разклонения на метрото има в одобрената схема на трети метродиаметър – при ул. "Дойран" (след спирката на бул. "България" и бул. "Акад. Ив.Гешов") и при "Слатина". От тях ще се развият разширенията на третия метролъч. За да се определи маршрутът на разклоненията, следва да се направят предпроектни проучвания. Средства за тях са заделени в бюджета на Столична община за 2013 г. Веднага след одобряването му могат да бъдат стартирани обществени поръчки. Дотогава се проверяват възможни трасета. Според инж. Братоев възможностите за разклонения към кв. "Слатина" са три.

о
Според първата отклонението може да стартира от спирката при Малък градски театър зад канала, да се насочи към "Подуяне" по бул. "Мадрид", оттам към Слатинска река, спортната зала "Арена Армеец", бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница.
о Втората възможност е разширението да започне от спирката на метрото при ул. "Шипка" при Военна академия на бул. "Евлоги Георгиев", оттам по бул. "Гео Милев" да поеме към Слатинска река и отново зала "Арена Армеец", бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница.
о Третата възможност е от Орлов мост трасето на метрото да поеме по ул. "Иван Асен ІІ", после по "Шипченски проход" и оттам към бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница.

Кой от вариантите ще бъде избран зависи от самите предпроектни проучвания, в които се включват преброяване на трафика, геоложки проучвания, гъстота на жителите в съответния квалтал, възможностите за развитието му и др.

Предимствата от разширението на третия метродиаметър е осигуряване на лесен достъп до всички части на София на живеещите  в гъсто заселения квартал "Слатина", улеснена връзка с градския транспорт на спортната зала "Арена Армеец" и на бъдещия "София технопарк", бърз достъп до Окръжна болница.

Според сегашните разчети разширението на третия метролъч ще бъде осъществено след построяването на основното трасе, което започва от жк "Овча купел" при разклонението му за Горна баня, минава под кръстовището на бул. "Гешов" и бул. "България" и Медицинска академия, центъра, жк "Суха река", жк "Левски" при бул. "Владимир Вазов".

Реализирането на новото разширение на метрото ще стане, след като бъде завършен третият му лъч. Вече е одобрено окончателното му трасе - от жк "Овча купел" при разклонението за кв. "Горна баня", през центъра, жк "Суха река", жк "Левски" до бул. "Ботевградско шосе" и депото на метрото там. Третият метродиаметър е с дължина 15.5 км и с 19 метростанции.

Очаква се проектът да бъде финансиран от Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз през следващия програмен период 2014 - 2020. Идейният проект за неговата реализация следва да бъде завършен до края на годината.
Цената на новия метролъч е около 700 млн. евро. Щом третият метролъч бъде завършен, се очаква една трета от жителите и гостите на София да го използват.

Форум 5 коментара

скриване на коментарите

1 Преглед на профил torondor [любопитно]
11 февруари 2013, 10:10
Това не е ли малко безсмислено? По-добре да пуснат нова автобусна линия за района, или трамвай ако е възможно. Обиден или неуместен коментар?
2 Преглед на профил superstar [неутрално]
11 февруари 2013, 14:22
Олеле Боже!Г-н Братоев се взживява в ролята на транспортно гуру на София!
Защо админстративно бе изоставена жп линията преминаваща от Подуяне, зала Армеец , гара Пионер и Хладилника ?????
Нали ще се използва жп връзка между летището и Централна гара???
Опорните точки на новото трасе са зала Армеец и Окръжна болница,които са на транспортна ос на Цариградското шосе!!!На зала Армеец и липсва паркинг!Мястото му е под колелото на Цариградско шосе и той трябва да се изгради с третото ниво при продължението на бул.Г.М.Димитров !
Поддържам мнението на г-н Торондор!
Обиден или неуместен коментар?
3 Преглед на профил Боян Цветков [неутрално]
11 февруари 2013, 14:24
Честно казано идеята не е съвсем лоша, НО за мен вторият и третият вариант са напълно безмислени, защото дублират напълно от една страна всички автобуси и т.н., които се движат по "Цариградско шосе", а от друга широкият трамвай по "Шипченски проход".

Първият вариант започващ от "Малък градски театър" има смисъл, защото не дублира нищо съществуващо по това трасе, но да свършва в Окръжна болница май няма много смисъл - по-добре да продължи в "Дружба" (с 1 или 2 станции в "Дружба" 1 в зависимост то разстоянието между отделните метростанции, не мога да го сметна с просто око) и да направи после връзка с линията за летището.

За мен е по-смислено да се предвиди разширение на метрото към "Хладилника", района около зоологическата градина и накрая към "Студентски град", откъдето има много повече нужда. Обиден или неуместен коментар?
4 Преглед на профил dobata83 [неутрално]
11 февруари 2013, 18:09
не е безсмислено, защото идеята е да се стига то Арена Армеец.
Също така, там е замислен да се прави Технопарк София след няколко години, което ще е нещо като втори Бизнес Парк. Освен това е възможно там да бъде и бъдеюият национален стадион.
Така че метрото там е абсолютно необходимо, дори ако може да го свържат/пресекат с още някоя линия на вече изграденото метро ще е супер, за да има по- добра вариативност при пътуванията. Обиден или неуместен коментар?
5 Преглед на профил irka [неутрално]
17 февруари 2013, 17:05
Всъщност, Идеята на г-н Братоев е The Мall. Окръжна болница се споменава само за наивните.
В София метро се прави не заради гъсто населения район, а заради бъдещи бизнес сгради. Това е двигателя. Та така, въпроса е - от къде да се провре метро за да стигне района на Арена, Технопарка, ....
И този проект ще изпревари лъча към кв. Левски. Ще почакат там хората. Обиден или неуместен коментар?

Добавяне на коментар


За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com