Започва строителството на първите къщи от проекта "Загора голф"

До пет години се предвижда сградите и игрището да бъдат завършени

[ изпращане ] [ принтиране ] [- намаляване ] [+ увеличаване ] Автор: Уляна КЬОСЕВА
2139 прочитанияВ полите на Средна гора предстои изграждането на уникален комплекс "Загора голф". Инициаторите на проекта Стивън и Евелина Кол стартират работата по него в средата на 2006 г., водени от емоция, въображение и прагматизъм. Старозагорката Евелина Кол е избрала мястото за реализация на проекта - на 12 километра от областния град, на едно от най-красивите места в подножието на Средна гора. С въображение на терена се съчетават голф игрище с 18 дупки, голф клуб и хотел, спа център и съоръжения за развлечения, търговска и обществена част, жилищна зона и бизнес парк. Прагматизмът е в уникалното съчетаване на зона за живеене и зона за работа. В тази зона ще бъдат разположени офиси за фирми, работещи в сферата на високите технологии. "В региона работят много чужденци, които биха желали да имат стандарта на живот, с който са свикнали и който жилищата в комплекса могат да им осигурят. През следващите 5 години само за комплекс "Марица-изток" ще бъдат необходими 400 - 500 жилища за такива специалисти", разказва Петя Ацинова, която при стартирането на проекта ръководи Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора. Именно агенцията става посредник между общността и потенциалните инвеститори тогава. Ръководството и експерти от администрацията и общинския съвет се запознават с проекта на организираните в общината срещи, на които са поканени и медиите. Прави се представяне на проекта и пред жителите на селата Пряпорец и Борилово. Заради високия потенциал за развитие на целия район той е добре приет и подкрепен от местните жители.
Досега за реализацията на проект "Загора голф" са инвестирани 10 млн. евро, изразходвани главно за закупуване на 1500 дка земя в землищата на селата Пряпорец и Борилово. Същинската работа едва сега започва. В момента се проектират електро- и водозахранването на комплекса. Предвидено е изграждането на три малки пречиствателни станции, към които в перспектива може да се включи и село Пряпорец.
Първият етап на строителството - демонстрационната зона на комплекса - започва съвсем скоро с изграждането на пет сгради с 22 еднофамилни жилища от 152 до 165 кв.м. За тях вече има строително разрешение.
Предвижданият срок за цялостно изпълнение на проекта е 5 години. По предварителни проучвания през следващите 6 години комплекс "Загора голф" може да заеме около 5% от пазара на недвижими имоти в Стара Загора.

Проектът
- 812 декара обща площ, от които 103 декара търговска и индустриална зона и 454 дка голф игрище, "следващо" естествените извивки на терена, и развлекателни съоръжения;
- 500 къщи със средна площ 159 кв.м, с ниска гъстота и интензитет на застрояване
Как е подбрано мястото
- Теренът се намира на 12 километра северозападно от Стара Загора, в непосредствена близост до Старозагорски минерални бани и е разположен на живописните южни склонове на Средна гора.
- Наличието на добра пътна мрежа, вода, електрозахранване и оптичен кабел гарантира изграждането на необходимата висококачествена инфраструктура на комплекса.
- Проектът за изграждането на City Ring Road ще осигури още по-бърз достъп до комплекса от всички краища на града.
- Големият потенциал на Старозагорски минерални бани, определен от качеството на минералната вода, и събуденият инвеститорски интерес към курорта засилват интереса и към бъдещия комплекс.

Форум 5 коментара

скриване на коментарите

1 Анонимен потребител Джон МакКалъг
10 ноември 2008, 22:05
2 Анонимен потребител Нормален
22 ноември 2008, 00:20
Каква 'Супер добра новина' сънуваш ...
Ти нормален ли си ...
Нали 'англичанинът' си замина след като завари неверната си жена на калъп ...
Охххххххххх ...... Сбърканяшки изцепки ...
Защо в този град има толкова еснафи ... Обиден или неуместен коментар?
3 Анонимен потребител мечо пух
28 август 2009, 23:42
Фирмата фалира. Персонала напусна. Никога не е имало намерение семейство Кол да реализира този проект. Просто измамиха инвеститорите си , подведоха и много други хора с лъжите си и непочтенноста си.
Поредните измамници, жалка история... Обиден или неуместен коментар?
4 Анонимен потребител Dred
16 септември 2009, 09:31
Уважаемата Евелина Кол изгони мъжа си, който вече и от София избяга, зарязвайки без неизплатени с месеци възнаграждения четирима служители от втората им фирма Евко.

От месеци в Ескизара не се плащат заплати. Което не пречи на самозабравилата се Евелина Кол да се прави на принцеса в града и по българскити черноморие, като харчи от парите на фирмата. Персоналът е принуждаван да подписва молби за напускане по взаимно съгласие и хората не смеят да се възпротивят, защото се страхуват, че няма да получат нищо от парите си. Проект Загора голф няма да има. Евелинка изхарчи парите Жалко за хората, които повярваха. Още по-жалко за тези, които си загубиха времето в тази псевдо фирма. Обиден или неуместен коментар?
5 Анонимен потребител Наблюдател
04 февруари 2010, 08:27
Евелина Кол е осъдена да заплати дължимите суми към бившите служители на фирмата. Направени са запори на имоти. Евелина Кол е във фактически фалит. Този фалит не е изненадващ като се има впредвид фрапиращия интелектуален дифицит на Кол, фриволното и отношение и брутални изневери на съпруга и Кол с шофьорчето Милен. Резилите и на публични места с любовника и са част от градския фолклор и ще се помнят години.
Това, което е най- отвратително е безотговорното и отношение към служителите си, факта, че им дължи неизплатени заплати и липсата на воля и желание да се разплати коректно.
Обиден или неуместен коментар?

Добавяне на коментар


За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com