Започна изграждането на най-високата сграда в София

"Форт Нокс" направи първа копка на най-големия проект, стартирал в столицата за повече от година

[ изпращане ] [ принтиране ] [- намаляване ] [+ увеличаване ] Автор: СГ
8953 прочитанияНякои виждат в небостъргачите предвестник на задаващи се икономически сътресения. В България може би ще стане обратното – строителството на бъдещата най-висока сграда в София започва в периода на първата икономическа криза за повече от десетилетие.
"Форт нокс", компания за търговия с метали и строително предприемачество, даде официално начало на изграждането на "Капитал форт", бизнес комплекс, чието лице ще е почти 126-метрова офис кула.

Разположен на входа на столицата – до магазините на "Метро" и "Техномаркет", проектът включва още една бизнес сграда. Общата разгъната застроена площ ще бъде 80 хил. кв.м, от които 50 хил. кв.м надземна.

С 24-те си етажа високата офис кула ще е по-висока от над 100-метровия хотел "Родина", който към момента е най-високата постройка в страната.
Изграждането на "Капитал форт" трябва да приключи до три години паралелно със завършването на метростанцията наблизо и в период, в който се очаква да се оживят другите нови административни сгради в района – завършения "Бенчмарк бизнес център" със 17 хил. кв.м офиси отсреща и "Елипс център", до който ще е новият строеж.

Офис пазарът в София, и специално бул. "Цариградско шосе", в момента е под натиск от икономическата криза, която сви търсенето, и силните темпове на завършване на офис площи, започнати по време на бума.  Проектант е британското бюро Atkins, което е правило и хотела "Бурж ал араб", Световния търговски център в Бахрейн и "Милениум център" в Кардиф. Идейният проект е разработван съвместно с "А и А архитекти" с ръководител арх. Ангел Захариев.

Име                                                                 "Капитал форт"
Инвеститор                                           "Форт Нокс" ООД
Проектант                                           Atkins и "А и А архитекти" 
РЗП                                                                      80 хил. кв.м 
РЗП Подземно                                                      29 хил. кв.м 
РЗП надземно                                                        50 хил. кв.м

60 млн. евро
ще бъде инвестицията в проекта. Той ще се реализира за три години
125.8 метра
е точната височина на високата сграда в комплекса според проекта
36 хил. кв.м
ще бъде приблизителният размер на отдаваемата офис площ
720
е приблизителният брой на паркомесатта, предвидени в комплекса

Арх. Ангел Захариев, управител в "А и А Архитекти":
Проектът е добре съобразен с тенденциите в пазара на офисни площи

Арх. Захариев, първото, което отличава проекта, е височината на сградата. Това ли е определящо, доколко то е фактор за взимането на решения при разработване на проекта? 
- Със своите 126  м сградата е впечатляваща за нашите стандарти. Факт е, че когато бъде завършена, ще бъде най-високата в София и България. Минахме през варианти и за 170-метрова кула, но след внимателно изследване на реалните възможности за строителство на такива сгради в България, както и на финансовите параметри, определихме настоящата височина като оптимална за целите на проекта. 
Проектирането на висока сграда е голямо архитектурно и инженерно предизвикателство. Ние имахме възможността да работим на концептуалната фаза заедно със световноизвестното "Аткинс Дизайн Студио" и да почерпим от техния опит в проектирането на високи сгради в различни региони от света.
 
Като проектант на други офис и административни сгради как бихте определили архитектурата на настоящия проект?
- Бих определил архитектурния образ на сградата като предизвикателен. Преди всичко носи духа на съвремието. Със своите сложни форми спокойно можете да го сравните например с дизайн на съвременен мобилен телефон или последен модел на луксозен автомобил.
Има намек за сценографска представителност, като за това допринесе много стила на "Аткинс", познат ни от "Бурж ал Араб" в Дубай.
Градоустройствената рамка, в която е ситуирана сградата, вече е детерминирана от обекти като "Елипс център" и "Бенчмарк бизнес център". Това оказа ли влияние върху проекта?
- При разработването на проекта много внимателно изследвахме околните сгради, разположението и височината им. Много внимателно бе подбрано местоположението на високата кула, която безспорно ще доминира над останалите, но и ще обединява съседните сгради в градския силует.
С развитието на проектите на тази територия се образува мощно бизнес и търговско ядро.

Работата по проекта започна преди финансово-икономическата криза. Новата ситуация промени ли визията и функционалното решение?
- Проектът се изпълнява съгласно първоначалната концепция. Времената на криза са удобен момент за строителство заради по-ниските цени и голямата конкуренция между фирмите изпълнители и доставчици.
Вярваме, че освен изключителната локация проектът притежава много други предимства пред конкурентните проекти - умело подбрания функционален микс, голямата гъвкавост и многообразие от опции за отдаване под наем, най-съвременните технологични решения за офисни сгради. Проектът е съобразен с тенденциите в пазара на офисни площи в София, създадена е възможност за отдаване под наем в една и съща сграда на офиси с площ от 100 кв.м до няколко хиляди квадратни метра, без това да влияе на стандарта и качеството. Не напразно девизът на проекта е "практична, но впечатляваща" сграда.

Може ли архитектурата да влияе на пазара на имоти и как?
- Повишаването на качеството на архитектурната среда може да повлияе положително на пазара на имоти, като повишава изискванията към крайния продукт и кара инвеститорите и публиката да обръщат повече внимание на архитектурата. Също така може да създава и "моди", но това невинаги води до нещо по-добро, и особено в България, където пазарът на имоти се развива все още много стихийно и понякога - без да има реална икономическа основа. Когато проектът се отдалечи от разумната икономическа логика, дори и най-добрата архитектура не може да го спаси.
С проекта "Капитал форт" ще се опитаме да докажем, че високи сгради не са утопия за локалния пазар, но могат да бъдат и много успешни проекти.

Форум 9 коментара

скриване на коментарите

1 Анонимен потребител 5ko
02 февруари 2010, 22:56
Ако сградата е висока 126 метра и е на 24 метра излиза, че един етаж е 5,25 метра висок.
От друга страна хотел Родина е 30-етажен и е само 100 метра.
Значи има грешка в броя на етажите.
Ако разделим на стандартните 2,65 или нека са 3 м., ще получим 42 етажа.
Кое е вярното?
Обиден или неуместен коментар?
2 Анонимен потребител ИНБ
04 февруари 2010, 12:11
Имаме ниско тяло с 2 надземни нива и над него кулата е с още 26 нива, което прави 28 надземни нива. След последния етаж с офиси се вижда, че има и 1-2 нива покривно пространство. Първите 2 етажа на ниското тяло са търговски център и височината им е по-голяма, а офис етажите на кулата са с височина 4м. Кулата е висока 126 метра, считано до върха на пилоните отгоре. Без тях е с десетина метра по-ниска. Обиден или неуместен коментар?
3 Анонимен потребител Височината
05 февруари 2010, 09:12
Това е височината:

i467.photobucket.com/albums/rr36/Summ3rB/Capital%20Fort/Picture3.png

i467.photobucket.com/albums/rr36/Summ3rB/Capital%20Fort/Picture12.png

i467.photobucket.com/albums/rr36/Summ3rB/Capital%20Fort/Picture13.png

28 са етажите! Обиден или неуместен коментар?
4 Анонимен потребител atama
05 февруари 2010, 10:56
Доста "Дубайска" визия са докарали колегите от Аткинс. Явно са ни опеделили като по-скоро ориенто-арабска страна, отколкото европейска... Жалко! Обиден или неуместен коментар?
5 Анонимен потребител Мн
08 февруари 2010, 15:32
в Русе кулата е 208метра Обиден или неуместен коментар?
6 Анонимен потребител Миткос
09 февруари 2010, 19:14
дебилна версия на хотела в Дубай. Обиден или неуместен коментар?
7 Анонимен потребител Бай
12 февруари 2010, 13:50
Не ми се ще да работя в тази сграда и бюрото ми да е пето от фасадата навътре... Обиден или неуместен коментар?
8 Анонимен потребител Тото
27 февруари 2010, 21:02
9 Анонимен потребител RADO
18 август 2010, 00:24
МНОГО Е ЯКО ДОРИ!
заслужава си и в БГ да има някои друг небостъргач... мйн ще се радвам ако и във варна се построи нещо подобно ако някои има сведения за подобни проекти във Варна нека ми пише на atanasov_19911@abv.bg Обиден или неуместен коментар?

Добавяне на коментар


За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com