Магистрала "Люлин" се свърза проектно със Северната скоростна тангента

Експертен съвет прие идейния проект на последните пет километра от западната дъга на околовръстното

[ изпращане ] [ принтиране ] [- намаляване ] [+ увеличаване ] Автор: Строителство Градът
7262 прочитанияПреди около месец беше завършен последният проект от западната дъга на Софийския околовръстен път. Автор е фирма "Земери". Тя трябваше да предаде проекта за 40 дни.
Трасето започва от км 0+780 на околовръстния път, на 780 м северно от бул. "Европа", и завършва при км 6+ 308.61, където е възелът тип "пълна детелина" със Северната скоростна тангента.

Началото на новопроектираното трасе е краят на техническия проект в две части на фирма "Канел" - от км 59+400 до км 61+629.18 (= 0.000) и от км 0+000 до км 0+780 (пътен възел). Ако ориентир е пресичането с река Какач, новото трасе тръгва на 70 км след преминаването над реката.В първия километър от  развитието си новият път пресича две съществуващи жп линии, като под отвора на едно от съоръженията е разположен бул. "Стефансон".

След пресичането на река Какач има пътен възел тип "полудетелина", при което околовръстното минава чрез съществуващ пътен надлез на  горно ниво над  жп гара Волуяк. Пътният възел тип "полудетелина" е при км 1+500 и осъществява връзка със село Волуяк.

Следващият пътен възел също е тип "полудетелина" и е при "Ломско шосе" при км 3+180. След тази полудетелина трасето преминава на долно ниво на пътя към село Мрамор. Особеност на проекта в тази зона е, че за пътя към село Мрамор има отклонение вдясно, което дава транспортна връзка към съществуващата площадка за третиране на софийските отпадъци.
В края на обекта е следващата пътна връзка. Пътният възел е тип " пълна детелина" и е със Северната скоростна тангента при км 5+ 110.

По трасето има три пътни възела - един е тип "пълна детелина", два - тип " полудетелина", три пресичания на пътища и две на жп линии.

Новият път използва съществуващите ленти на стария път ІІ-18 (околовръстното на София)  и е проектиран с габарит като новите участъци на околовръстното - 2 платно по 10.5 м, разделителна ивица 3 м и две ленти по 3 м за банкети. За тази зона не са предвидени локали, тъй като територията, през която минава трасето, не е урбанизирана.
Предвидената проектна скорост е 100 км в час с три хоризонтални криви.

Проектът е част от обобщения за оперативна програма "Транспорт", в който попада цялата западна дъга от околовръстното след магистрала "Люлин" до пътя за Калотина, Северната скоростна тангента и лот 0 на магистрала "Тракия от София до Калотина.

Големи съоръжения
Надлез на км 1+350 над бъдещия бул. "Стефансон" и жп линия
Надлез на км 1+580 над жп линия
Надлез над Софийския околовръстен път, пътен възел при "Ломско шосе"
Надлез за с. Мрамор над Софийски околовръстен път при км 3+ 996.4
Надлез при км 5+109 - пътен възел със Северна скоростна тангента
 

Форум 11 коментара

скриване на коментарите

1 Анонимен потребител РОСЕН
21 юни 2010, 15:32
След като ще бъде СЕВЕРНАТА СКОРОСТНА ТАНГЕНТА транзитно шосе тябва да се издигне двуметрова телена ограда от двете страни ЗА ДА НЕ ПРЕМИНАВАТ ГОВЕДА В ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЧАСТ И ГЛУТНИЦИ КУЧЕТА В ОСТАНАЛАТА.
По цялото 16 км шосе трябва да има на 20 метра отводнителни канали и на всеки 1 км подземни тунели за желаещи да я пресечат(мислете напред,това няма да остане само транзитна магистраласлед 15 години,колкото и да му се иска на Диков само затова да бъде.) Обиден или неуместен коментар?
2 Анонимен потребител тнб
21 юни 2010, 17:33
Пътния възел СОП - северна тангента не е подходящо избран. Не е целесъобразно директния трафик от СОП посока маг. Люлин да минава през ухо на детелина и да върти завой на 270 градуса. Нормалното е да има естакада и трафика да сменя посоката само на 90 градуса. След време трафика ще е значителен и това си става тапа. Обиден или неуместен коментар?
3 Анонимен потребител тнб
21 юни 2010, 17:35
поравка: Имах предвид трафика северна скоросна тангента - маг. Люлин, а не както съм писал по горе СОП-маг. Люлин Обиден или неуместен коментар?
4 Анонимен потребител Ръководител Полети
21 юни 2010, 18:15
Северна скоростна тангента не е необходима. Необходимо е софийски околовръстен път (северен) да стане с по две платна с необходимите за изграждане нов надлез над жп линията за Мездра, нов допълнителен мост над река Искър, пътни възли за кръстовищата за Лом, с. Мировяне, с.Мрамор, гр. Нови Искър, с. Гниляне, с. Подгумер, с. Войняговци и с. Чепинци, увеличаване дължината на всички водостоци. Е наистина няма да е евтино, но ще е по ефекасен отколкото северната скоростна тангента. Северна скоростна тангента е пълна глупост на арх. Диков. Само отчужденията ще бъдат колкото строителството на околовръстния път. Много за неговите идеи се харчат сериозни средства за проучване и предпроектиране. Северния околовръстен път има проект за второ платно от 1999г. от Пътпроект. Досега нищо. Виждате новата част Симеоново-Драгалевци. Направете изцяло околовръстния път от 65км по този начин. А не само идеи, идеи и и нищо. Обиден или неуместен коментар?
5 Анонимен потребител росен
21 юни 2010, 18:54
Северна скоростна тангента е необходима ,защото минава почти през средата на диска на София очертан от околоврсното, но е глупост да се мисли ,че това ще остане само транзитно шосе необслужващо квартали както се изказа Диков.Пространствата между същинската градска част и шосето ще се оплътнят много по бързо от предвижданията.Този равен терен
между 2 милионна София и международен път, който е описан още от преди 3000 години като стратегически ще бъде истински наситен от компании ,които ще могат да купят терени на безценица и да са в големият гювеч.Биснес парк Младост ще е малко късче сравнение с мащаба който ще се развихри там.Тук освен биснес,може да се обединят в едно и спорт и производство.Шосето ще преначертае София.Бизнеса да се набудва в полите на Витоша е смешно пред това да бъде на излаз на пътя Европа-Близкия изток. Обиден или неуместен коментар?
6 Анонимен потребител 3.
21 юни 2010, 19:26
Графиката е обърната на 180 градуса... Поне сложете един "север"! Обиден или неуместен коментар?
7 Анонимен потребител Владо
21 юни 2010, 20:08
Много слаб проект.Един първокурсник във ВИАС ще го направи по-добре.Проекта за цялата западна дъга е под всякаква критика и ясно личи липсата на креативно мислене при изготвянето му.Като се започне от това кръгово където го измислиха в началото на АМ"Люлин" ,после през тоталния провал при бул"Сливница" и накрая тази детелина.В модерното пътно строителство детелините не са най-подходящи при пресичането на два или повече международни коридора ,кога най-после във България ще видиме пътен възел на 3 или повече нива.Това ще е сигурно най-натовареното кръстовище в цялата страна, редно е и у нас да започнат да се строят модерни пътища. Обиден или неуместен коментар?
8 Анонимен потребител Шемет
21 юни 2010, 21:24
Без да имам компетентността на пътен инженер, мога само да изразя огромно недоумение от предложението за полудетелина при пресичането на Околовръстното с Ломско шосе. Сигурно е заради оставащата караулка на КАТ под пътния възел Обиден или неуместен коментар?
9 Анонимен потребител Георги
22 юни 2010, 08:48
Ограничено мислене е и липсата на локали под предтекста, че нямало урбанизирана територия!
Пусни едни локални платна и веднага ще се урбанизира - магазини, логистични центрове, офиси....пример в Белгия покрай всеки път УПИ-тата са в регулация - ефекта търговията и движението на стоки е навсякъде... Обиден или неуместен коментар?
10 Анонимен потребител росен
07 юли 2010, 09:33
Една полудетелина за манастира СВЕТА МИНА ще е освещението на този път.Преди 1000 години оттук са минавали кръстоностците и са отсядали около този район като са се освобождавали за извесно време от тежките си доспехи,конете са отпочивали за да могат бодри да продължат по пътя христови. Обиден или неуместен коментар?
11 Анонимен потребител Методи
08 септември 2010, 16:53
Западната тангента на околовръсният път е много необходима.Тя отпушва тарафика от АМ Люлин към бул.Сливница и от там за Калотина.Всеки знае,че при пускането на АМ Люлин на разклона за Люлин ще се получат меко казано задръствания.Г-н Диков,АПИ,Столична община и община Люлин побързайте.Тази западна дъга трябва да ви бъде много голям преоритет ,ако не искате да се изложите.(Предтавете си карате си по АМ Люлин,прекрасен европейски път и изведнъж буквално се забивате в тесен околовръстен път ) Обиден или неуместен коментар?

Добавяне на коментар


За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: SofiaEcho.com